"ΣΙΔΕΡΕΝΙΕΣ" ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ
Τα κατάφεραν σε τρία δυνατά αθλήματα: άρση βαρών, πάλη και πυγμαχία

       Τρεις μεγάλες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε τρία «δυνατά» αθλήματα εντός του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Απριλίου δεν είναι και λίγο. Πόσο μάλιστα όταν συνοδεύονται και από σημαντικές επιτυχίες των Ελληνίδων αθλητριών οι οποίες απέδειξαν πόσο «δυνατές» είναι στις μεγάλες διοργανώσεις. Ένα χρυσό και ένα χάλκινο η Μυλωνά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών, Χρυσό η Πουμπουρίδου και Χάλκινο η Τσιμπανάκου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελευθέρας Πάλης, Αργυρό η Καυγά και χάλκινα οι Γεϊτσίδου, Παλαιολόγου, Χατζοπούλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πυγμαχίας. Οι Ελληνίδες τα καταφέρνουν καλά και στα σιδερένια αθλήματα!

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελευθέρας Πάλης Ανδρών και Γυναικών, Βουδαπέστη, 19-22 Απριλίου 2001
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελευθέρας Πάλης διεξήχθη στην Βουδαπέστη στο διάστημα 19-22 Απριλίου, 2001. Στην ελληνική αποστολή εκτός από τους άνδρες (με πρώτο και καλύτερο τον Ολυμπιονίκη μας Αλέξανδρο Καρντάνοφ) υπήρχαν και τρεις γυναίκες, η Σοφία Πουμπουρίδου (51 Kg), η Κωνσταντίνα Τσιμπανάκου (56 Kg) και η Σοφία Καμπανάρη (68 Kg) με την προπονήτριά τους, την Λία Νικολάου, εκ των πρωτοπόρων στην Ελλάδα στην γυναικεία πάλη. 
   Η Καμπανάρη αποκλείστηκε χάνοντας τα δύο πρώτα της παιχνίδια. Η μόλις 19χρονη Τσιμπανάκου, από τη Νέα Ιωνία Βόλου, πρωταθλήτρια Ευρώπης και δεύτερη στον κόσμο πέρσι στις Νεάνιδες, κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο σε κατηγορία γυναικών, παρόλο που ακόμα είναι νέανιδα. Στα 56 κιλά των γυναικών η Ντίνα Τσιμπανάκου μπήκε για πρώτη φορά στην τριάδα μιας γυναικείας διοργάνωσης, χάρη στη νίκη της στο μικρό τελικό της κατηγορίας με 7-2 επί της Γερμανίδας Σαντρίν Σεβ.
   "Το γεγονός ότι και η γυναικεία πάλη έγινε ολυμπιακό άθλημα είναι κάτι που μου άνοιξε την όρεξη, αφού πλέον μπροστά μου ανοίγονται καινούργιοι στόχοι. Η χαρά μου είναι απερίγραπτη για το πρώτο μετάλλιο που παίρνω σε επίπεδο γυναικών", είπε η Τσιμπανάκου. 

   Η Σοφία Πουμπουρίδου έκανε την ευχάριστη έκπληξη παίρνοντας το χρυσό στα 51 κιλά, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο μια συνολικά πετυχημένη παρουσία (αργυρό ο Αμιράν Καρντάνοφ και χάλκινο η Κωνσταντίνα Τσιμπανάκου, στην πιο καλή ελληνική συγκομιδή σε παράλληλη διοργάνωση ανδρών και γυναικών στην πάλη).   Η 21χρονη Σοφία από τα Ανω Λιόσια που ξεκίνησε αθλητισμό παίζοντας μπάσκετ, άρχισε να ασχολείται με την πάλη πριν από δυόμισι χρόνια όταν την παρακίνησαν συμμαθητές της στο σχολείο, αλλά και οι θετικές εικόνες που τις είχε περιγράψει ο δεύτερος εξάδερφός της.
   Η Πουμπουρίδου με τρεις πεντακάθαρες σε διαφορά πόντων νίκες μπήκε στον τελικό της κατηγορίας των 51 κιλών, όπου κόντρα στα προγνωστικά νίκησε 6-0 (3-0 στα μισά του αγώνα) τη Ρωσίδα Νατάλια Γκούτσκινα. «Ηρθα στη Βουδαπέστη να παλέψω όσο μπορούσα καλύτερα. Δεν ήξερα αν θα με δικαίωναν τα αποτελέσματα, γιατί είχα καιρό να βγω σε έναν τόσο μεγάλο αγώνα στο εξωτερικό», δήλωσε η Πουμπουρίδου.
   "Προτού αρχίσω πάλη, έπαιζα για πέντε χρόνια μπάσκετ. Μέχρι να αρχίσει ο τελικός φαινόμουν σκεπτική, αλλά όχι τόσο αγχωμένη όσο πριν από τον προηγούμενο αγώνα, τον ημιτελικό με την Πολωνή. Ακόμη οι Ολυμπιακοί του 2004 είναι λίγο μακριά. Στόχος τώρα είναι να παλέψω καλά και στις υπόλοιπες διοργανώσεις της χρονιάς", είπε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια που ανήκει στις Ευπυρίδες Ανω Λιοσίων. 

13ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών Γυναικών, Τρέντσιν Σλοβακίας, 24 Απριλίου 2001
Το 13ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών Γυναικών ξεκίνησε στο Τρέντσιν της Σλοβακίας στις 24 Απριλίου, 2001. Η σημαντικότερη επιτυχία ήρθε από την Κλειώ Μυλωνά στην κατηγορία των 69 κιλών, όπου κέρδισε το χρυσό στο ζετέ σηκώνοντας 125 κιλά, και το χάλκινο στο σύνολο με 215 κιλά. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια θα μπορούσε να είχε καλύτερη θέση, αν δεν ήταν βαρύτερη κατά 200 γραμμάρια από τη δεύτερη του συνόλου, Βουλγάρα Τρενταφίλοβα, η οποία σήκωσε τα ίδια κιλά (215), και δεν ένιωθε ενοχλήσεις στο πόδι όταν έκανε τα 125 κιλά στο ζετέ στη δεύτερη προσπάθειά της. Στο αρασέ ήταν τέταρτη σηκώνοντας 90 κ. Μετά τον αγώνα δήλωσε: "Είμαι πολύ ευχαριστημένη αφού είναι τα πρώτα μου μετάλλια σε  ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Περίμενα μετάλλιο στο ζετέ, αλλά για να είμαι ειλικρινής όχι το χρυσό. Όταν μάλιστα βγήκα για τα 125 κιλά δεν ήξερα ότι ήταν κίνηση για χρυσό. Μπορούσα να σηκώσω και  τα 127.5 κιλά, αλλά ένοιωσα ενοχλήσεις στο πόδι και πόνεσα. Θέλω βελτίωση στο αρασέ, αφού τα 90 κιλά δεν ήταν αρκετά. Πάντως τα μετάλλια που πήρα ανανεώνουν τους στόχους μου για το μέλλον, που είναι πλέον οι Μεσογειακοί Αγώνες και το Παγκόσμιο".
   Η Θεανώ Ζαγκλιβέρη ήταν έβδομη στα 75 κιλά σηκώνοντας 222.5 κιλά στο σύνολο, όπως και η Ουκρανή Σόκορουκ, όμως ήταν 600 γραμμάρια ελαφρύτερη και πήρε την έκτη θέση. Το σωματικό βάρος άφησε την Ελληνίδα αθλήτρια στην έκτη θέση του αρασέ με 102.5 κιλά, όσα σήκωσε και η πέμπτη Τσέχα Σεβτσίκοβα, που όμως ήταν σχεδόν ένα κιλό ελαφρύτερη. Πάντως, τα 102.5 κιλά. που σήκωσε στο αρασέ αποτελούν πανελλήνιο ρεκόρ γυναικών. Η Ζαγκλιβέρη σχολίασε: "Ήταν ένας δύσκολος και σκληρός αγώνας, αφού υπάρχουν πολλές  ισοδύναμες αθλήτριες. Μου έμεινε πάντως η σκέψη πως αν σήκωνα τα κιλά που απέτυχα (σ.σ. τα 105), ίσως έφτανα στα μετάλλια. Ένα λάθος εδώ με έκανε να χάσω άσκοπα τα 105 κιλά στο αρασέ.

Υπάρχει πίκρα που χάνω θέσεις λόγω σωματικού βάρους, αλλά έτσι είναι αυτά. Συνεχίζω την προσπάθεια και ελπίζω την επόμενη φορά να φθάσω στο μετάλλιο. Ευχαριστώ τους  προπονητές μου που με βοήθησα να φθάσω ως εδώ". Το χρυσό μετάλλιο πήρε η Βάντα Μασλόφσκα από την Ουκρανία με 217.5 κιλά στο σύνολο.
  Η 19χρονη Χριστίνα Ιωαννίδου έκανε ρεκόρ νεανίδων στο αρασέ της κατηγορίας των 69 κιλών σηκώνοντας 87.5 κιλά. Στο σύνολο σήκωσε 190 κιλά και πήρε την 11η θέση, ενώ στο ζετέ με 102.5 κιλά ήταν 12η. Η Χαρίκλεια Κατρίτση, αθλήτρια του Σπόρτιγκ Πυλαίας αγωνιζόμενη στην κατηγορία των 58 κιλών κατετάγη 13η στο σύνολο σηκώνοντας 70 κιλά στο αρασέ και 85 στο ζετέ.
   Στην κατηγορία των +75 κιλών, η Κατερίνα Ροδίτη σήκωσε 95 κιλά στο αρασέ και 112,5 κιλά στο ζετέ, για να φτάσει στο σύνολο τα 207,5 κιλά, τα οποία και την έφεραν στην 7η θέση. Η φιλόδοξη, αλλά αρκετά άπειρη, καθώς ήταν η «παρθενική» της συμμετοχή στην κατηγορία των γυναικών, πρωταθλήτριά μας ξεκίνησε άσχημα, χάνοντας τα 90 κιλά, στη συνέχεια όμως σήκωσε και τα 90 και τα 95 κιλά για να βρεθεί 7η στην κίνηση. Σε αντίθεση, στο ζετέ υποχώρησε μία θέση, καθώς έμεινε 8η με τα 112,5 κιλά που σήκωσε στην πρώτη της προσπάθεια. Ακολούθησαν δύο αποτυχημένες στα 117,5 κιλά. "Δεν είμαι ικανοποιημένη από την επίδοσή μου", δήλωσε μετά τον αγώνα της η νεαρή αρσιβαρίστρια, προσθέτοντας "Η αλήθεια είναι ότι είχα λίγο άγχος γιατί αγωνιζόμουν πρώτη φορά με τόσο μεγάλες αθλήτριες άλλα ήθελα να πάω παραπάνω. Στόχος μου ήταν να πάω 2,5 με 5 κιλά περισσότερο αλλά δεν μου βγήκε. Δεν πειράζει όμως. Μικρή είμαι ακόμα�". Πρώτη σε όλες τις κατηγορίες ήταν η Ρωσίδα Αλμπίνα Χόμιτς, με 120 κιλά στο αρασέ, 140 κιλά στο ζετέ και 260 κιλά στο σύνολο. 
   Η Ελλάδα σε σύνολο 22 χωρών έλαβε την 9η θέση στον πίνακα των μεταλλίων.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πυγμαχίας, St Amand Les Eaux, Γαλλία, 10-14 Απριλίου, 2001
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πυγμαχίας έλαβε χώρα στο Σεντ Αμαντ Λεζό της Γαλλίας στο διάστημα 10-14 Απριλίου, 2001.  Η χώρα μας είχε άξια παρουσία καθώς οι Ελληνίδες αθλήτριες κατέκτησαν 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια. Αναλυτικότερα, η Νικολέτα Καυγά ανέβηκε στη δεύτερη θέση του βάθρου στα 63,5 κιλά, ενώ «χάλκινες» αναδείχθηκαν η Ελευθερία Παλαιολόγου, η Καλλιόπη Γεϊτσίδου και η Μαρίνα Χατζοπούλου. Συγκεκριμένα, η Παλαιολόγου ήταν τρίτη στα 48 κιλά, όπως επίσης και η Γεϊτσίδου στα 54 κιλά αλλά και η Χατζοπούλου στα 60 κιλά. Στην τελική κατάταξη του πίνακα μεταλλίων, η Ελλάδα ήταν τέταρτη μεταξύ των 15 χωρών που έλαβαν μέρος στη διοργάνωση, στην οποία πήραν μέρος περίπου 80 αθλήτριες.

 

Sign the Guestbook View the Guestbook Email the Webmaster

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιουλ 2000